Masa : 9.00 pagi
Tempat : Kg. Penan Muslim , Batu 10 ,
Jalan Bintulu Miri ,
97000 Bintulu , Sarawak .
Mentor : Puan SitiNah Binti Sumar
Perusahaan :
Kerepek dan Kuih kering (CT MAR)
Jenis perniagaan :
Milikan Tunggal
No. Telefon :
014-8773506
Email :
Sitinah.sumar@gmail.comPuan SitiNah telah menunjukkan kami cara memproses dan pemprosesan kerepek sayur yang menjadi resipi turun temurunnya sendiri
Bahan :
- Bawang
- Daun bawang
- Cili
- Ikan bilis
- Tepung Gandum
- Garam
- serbuk penaik
Cara-cara :
- Sediakan bawang , daun sup , cili dan potong kecil-kecil .
2. Kisarkan ikan bilis sehingga hancur
3. Sediakan 1 bekas dan masukkan tepung gandum dan bahan-bahan yang telah di potong dan ikan yang telah di kisar tadi serta serbuk penaik dan sedikit garam .

4 . Gaulkan adunan yang telah di campur menjadi doh .
5. Ambik sedikit demi sedikit Doh tadi dan leperkan untuk di masukkan ke dalam mesin untuk membuat bentuk yang di kehendaki
6. Selepas doh tadi telah di buat bentuk yang di kehendaki . Sediakan minyak dan periuk yang panas untuk di masak . Masak sehingga kuning-kekuningan .
7 . Hasil Kerepek tadi yang telah siap :)
Hasil kerepek sayur yang di keluarkan oleh Puan SitiNah antranya yang menjadi tarikan pelanggan
Kerepek Sayur yang popular RM15/KG
Hasil dari menebual mentor kami sendiri iaitu Puan Sitinah , kami di tunjuk dan di ajar mengenai cara pemprosesan kerepek sayur sendiri . Proses yang di lakukan agak mengikut cara tradisional iaitu menggunakan dengan tangan sendiri dan cuma menggunakan mesin apabila mahu di leperkan menjadio bentuk . Walaupun perniagaan ini secara kecil-kecilan tetapi mentor kami dapat beroperasi dengan bagus iaitu beliau dapat menghantar hasil pemprosesan d kedai-kedai biasa , kedai makan , serta beliau juga membuka tempahan untuk pelbagai jenis makanan apabila hari perayaan .
Update :
FATIN NURADILAH A.R.ROMZI (S19298)
No comments:
Post a Comment